Casa Periques - Zankyou

Casa del segle XIII situada enmig de boscos i camps de cultiu ecològic

CASA PERIQUES

Aquesta casa del segle XIII es troba situada a 1,5 km del nucli urbà de Puig-reig i a 90 km de Barcelona. La casa té un total de 750 m2 distribuïts en tres plantes totalment rehabilitades, però es conserven les estructures originals i molts detalls tradicionals de la seva època.

La planta baixa disposa d’una sala gòtica de 110 m2. Una sala-menjador de 100 m2 amb un espai per a la preparació dels caterings, i comunica amb la terrassa i la primera planta. També disposa de serveis per a minusvàlids, homes i dones.

A la primera planta hi ha dues sales, una de 32 m2 i una altra de 37 m2, una de les quals disposa d’una cuina de 18 m2 i llar de foc. Hi trobareu, també, dos habitacions dobles i una individual amb dos llits, dos banys, rebedor i una gran terrassa de 240 m2, així com dues porxades cobertes de 24 m2 i 30 m2 amb bones vistes de la muntanya de Montserrat, del castell de Puig-reig i de Balsareny.

La segona planta de la casa consta d’una sala gòtica de 100 m2 amb dos serveis, d’una suite amb bany i d’una habitació apartament amb una petita cuina i bany.

Els exteriors de la casa són de dimensions grans i variables. A la part nord-est s’hi troba una capella, dedicada actualment a la verge del Carme, i un ampli aparcament amb un bon accés per a cotxes i autocars. A la part sud hi ha una àmplia zona per a celebracions, amb l’opció d’instal·lar-hi carpes.

QUÈ PODEU FER A CASA PERIQUES

Casa Periques s’ofereix per gaudir de les celebracions i trobades familiars o de feina: congressos, diades temàtiques, sopars templers, cursos, rodatges de pel·lícules i publicitat…

UNA MICA D'HISTÒRIA

La casa Periques és un interessant exemple d’arquitectura medieval. L’estructura de la casa correspon a un tipus de construcció coneguda amb el nom de turres, que sorgí a la Catalunya del segle XII.

És una construcció de pedra ben treballada de dues plantes. La part baixa era destinada als animals i el pis de sobre, a l’habitatge. D’aquesta manera les persones gaudien de l’escalfor que proporcionaven els animals a l’estable.

Va ser l’habitatge de templers, hospitalers i, posteriorment, va ser utilitzada com a masia.

En un document del 28 de febrer de 1197, la família de Ramon de Prat, propietària de la Coma de Puig-reig
(nom segons el qual antigament es coneixia l’actual casa de Periques), vengué al prevere de l’església de Sant Martí de Puig-reig aquesta fortalesa. Més endavant, durant els segles XIII i XIV, una important família de Puig-reig hi portà el nom de Comes; foren durant molts anys administradors del castell de Puig-reig i un d’ells fou un destacat membre de l’Orde del Temple a la comarca.
L’ampliació de la casa i la construcció del pont de Periques s’atribueixen a l’arquebisbe Arnau Cescomes, fill de Puig-reig i membre també d’aquesta família. Arnau Cescomes amplià la casa i començà la construcció de dues altres masies importants: la Vall de Vilaramó (Gaià) i Ubesa (Viver i Serrateix). La casa Periques, des de l’any 1212, es troba documentada com a mas de Sant Julià, i encara l’any 1721 era coneguda amb el nom de mas Sant Julià; avui, casa Periques.

Vols viure una experiència inoblidable a Periques?